top of page
  • pkelecsenyi

„ÖRÖKÜL HAGYHATÓ VILÁGUNK” – XV. JUBILEUMI – VÁLSÁGKEZELŐ - TESTVÉRTELEPÜLÉSI TALÁLKOZÓ

Updated: Apr 24

        

A válságenyhítésre hozott intézkedések 5. célkitűzésének kritikája a bekövetkezett válsághelyzet tükrében:

-              a gazdasági növekedést, vállalkozások modernizációját célzó -„Intelligensebb Európa”

-              az energiahatékonyságot-, megújuló energiák használatát. az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást, átállást a körforgásos gazdaságra - környezetünk fenntarthatóságát szorgalmazó - Zöldebb, karbonszegény Európa” 

-              a fenntartható transzeurópai és városi mobilitás fejlesztésével környezetünk védelmét, a közlekedés biztonságát megteremtő - „Jobban összekapcsolt Európa”

-              a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatását szorgalmazó -„Szociálisabb Európa”

-              az integrált társadalmi, gazdasági, kulturális és környezeti fejlesztések által megvalósuló – „Polgárokhoz közelebb álló Európa”

Megtudni, hogy az intézkedések enyhítették vagy mélyítették a válságot?

 

Description       

T1.1 Érkezés, vendégek fogadása, Tolerancia és kölcsönös megértés napja – 04/10/2023

T1.2 „Az emberek érdekeit szolgáló gazdaság” – NYILVÁNOS VITAFÓRUM –KIRÁNDULÁS – 05/10/2023

T1.3 „Új lendület az európai demokrácia számára” - Testvértelepülési Ifjúsági Parlament– 06/10/2023

T1.4 „Európai életformánk védelmezése” - Eszmecsere és kapcsolatbővítés görög és portugál civilszervezettel, ill. településsel– 07/10/2023

T1.5 „EURÓPAI ÉRTÉKEINK - UNIÓS ÖRÖKSÉGÜNK” – Programzárás– 08/10/2023


General Description of All Deliverables

„ÖRÖKÜL HAGYHATÓ VILÁGUNK” – XV. JUBILEUMI – VÁLSÁGKEZELŐ - TESTVÉRTELEPÜLÉSI TALÁLKOZÓ

NYILVÁNOS VITAFÓRUM – KIRÁNDULÁS - Testvértelepülési Ifjúsági Parlament - Eszmecsere és kapcsolatbővítés


Időpont: 2023. október 4-8.


Helyszín: HOLLÓKŐ


10000 fő közvetett résztvevő

600 fő közvetlen résztvevő, ebből

150 fő meghívott résztvevő

Siklód (40) RO,

Kalonda és Bátka (30) SK,

Thessaloniki (10)-GR,

Pinhel (10)–PT,

Boqueixón és Teo (30)–ES,

Gallodoro (30)–IT,

Tófalu (SRB) és Hollókő (HU) 450 fő

Célcsoportok: 0-29 - 350 fő, 30-65 - 200 fő, 65+ - 50 fő


Leírás:

04/10/2023- én a TESTVÉRTELEPÜLÉSI TALÁLKOZÓ - nyitónapjának a Tolerancia és kölcsönös megértés a TÉMÁJA: Testvértelepüléseinkről - 7 országból, 150 európai polgár jelezte részvételét, a delegációvezetők, meghívott szakértők és döntéshozók, 50%-ban fiatalok. A nyitónapon az EU források vitatható elosztásából kiindulva, jó és rossz példákat bemutatva jutunk el a kritikát is megfogalmazó javaslatainkhoz az „Intelligensebb és a Polgárokhoz közelebb álló Európa” célkitűzések megvalósítására. Az ismert okok miatt bekövetkezett gazdasági válság enyhítő intézkedések kritikája.


05/10/2023 - én „Az emberek érdekeit szolgáló gazdaság” – NYILVÁNOS VITAFÓRUM –KIRÁNDULÁS TÉMÁJA: A KKV-k fejlesztése érdekében megtett európai erőfeszítéseket bemutató kirándulást szervezünk, az EU politikáinak a gazdaság szereplőire gyakorolt hatását vizsgáljuk. A nyilvános vitafórum témája a szociális piacgazdaságunk, melynek lényege hogy az emberek és a vállalkozások csak akkor tudnak boldogulni, ha a gazdaság az ő érdekeiknek megfelelően működik. A gazdasági és monetáris unió elmélyítése, tagállamok növekedését elősegítő reformok és beruházások ösztönzéséről vitatkozunk még. Országonkénti gazdasági intézkedések: enyhítették vagy mélyítették a válságot?


06/10/2023 - án „Új lendület az európai demokrácia számára” - Testvértelepülési Ifjúsági Parlament TÉMÁJA: A demokrácia új lendülete". Egy új eszköz a digitális világban aktív fiatalok kezében: a polgárok kifejthetik véleményüket egy 2020-tól két éven át tartó online konferencián Európa jövőjéről. Az Európa jövőjéről szóló kétéves konferencia hatékonyságát és a résztvevők tapasztalatait vitatjuk meg. Építsük a jövőt a válsággal szemben! A "Testvérvárosi ifjúsági parlamentben" - valódi parlamenti képviselőkkel, meghívott szakértőkkel és helyi döntéshozókkal - a fiatalok számára oly fontos európai szintű demokratikus részvételről és az önkéntesség lehetőségeiről, valamint a humanitárius segítségnyújtásról fogunk beszélgetni!


07/10/2023 – én „Európai életformánk védelmezése” - Eszmecsere és kapcsolatbővítés görög és portugál civilszervezettel, ill. településsel

Ezen a napon a fiatalok aktív bekapcsolódási lehetőségeit vitatjuk meg. Új eszköz a digitális világban aktív fiatalok kezében: a polgárok kinyilváníthatják véleményüket egy online konferencián, amely Európa jövőjéről folyt 2020-tól két éven át. Az Európa jövőjéről meghirdetett kétéves konferencia eredményességéről, a benne résztvevők tapasztalatairól tanácskozunk. A jövőépítés gátjai a válsághelyzet tükrében! A demokratikus részvételről, továbbá a fiatalok számára oly fontos európai szintű önkéntesség lehetőségeiről, a humanitárius segítségnyújtásról vitatkozunk a „Testvértelepülési Ifjúsági Parlamentben”- igazi parlamenti képviselők, meghívott szakértők és helyi döntéshozók segítségével.


08/10/2023 – én Az utolsó, programzáró, értékelő napon a bővített ismeretekről adunk számot. A legtávolabbra mutató téma, a „zöldebb, karbonszegény Európa”, feldolgozása történik. A résztvevők kulcs üzenete minden európai polgár számára, hogy a COVID és a borús veszély elmúltával ismét gondolnunk kell a hosszútávú veszélyhelyzetekre. A klímaválság, az éghajlatváltozás és a környezet károsítás egzisztenciális veszélyt jelent mindnyájunk számára. A kihívásokat közösen tudjuk csak kezelni. Többek közt ezért vált különösen fontossá az aktív részvétel az uniós politikák kialakításában.


Média megjelenés az eseményről:











113 views0 comments
bottom of page